• Diumenge 09 de agost de 2020

Notícies

Paraula Data
25 de març de 2019

De l’1 al 6 d’abril, nova edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

De l’1 al 6 d’abril sis activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, el Salvador, Colòmbia, el Camerun i Itàlia visitaran onze municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar la ciutadania sobre l

Les activistes participaran a diverses activitats com xerrades, col·loquis i trobades de sensibilització i d’incidència política que s’han organitzat durant els set dies de la seva visita a Caldes de Montbui, Cornellà de Llobregat, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Rubí, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

La delegació està composta per:

Amanda Quijano, defensora dels drets de les dones i membre de la Colectiva Feminista del Salvador, entitat de la Red Salvadoreña de Defensoras de Derechos Humanos. Quijano coordina temes vinculats a la joventut, als drets sexuals i reproductius i a la incorporació de la perspectiva de gènere a les polítiques públiques. És voluntària també a La Radio de Todas, un espai d’expressió de diferents sectors de dones i joves.

Candy Chévez, investigadora salvadorenya llicenciada en Psicologia que treballa amb Tiempos Nuevos Teatro (TNT) per a la inclusió social de noies privades de llibertat amb l’Orquestra de Cordes, una experiència educativa innovadora a través de la música. La recerca de Chévez s’ha centrat en les implicacions de ser jove al Salvador, un país marcat per la violència de les maras i les desigualtats estructurals que exposa els i les joves a l’estigmatització, la criminalització i la mort.

Edda Pando, defensora dels drets de les persones migrades a Itàlia. D’origen peruà, Pando va viure la clandestinitat en pròpia pell, fet que la va dur a centrar el seu activisme en les migracions. Ha participat en la fundació de l’Associazione Todo Cambia i la Universitat Migrant, en l’organització de la Marxa pels nous desaparecidos, i al projecte Missing at the borders, que visibilitza històries de persones desaparegudes a les fronteres europees a través dels relats de familiars. 

Hassanna Aalia,  defensor dels drets del poble sahrauí refugiat al País Basc. Nascut als territoris ocupats, des de petit es va involucrar en la protesta no violenta contra l’ocupació marroquina al Sàhara Occidental. El seu compromís li ha costat més d’una quinzena de detencions, tortura i finalment l’exili. Actualment realitza tasques de coordinació de diverses entitats de solidaritat amb el Sàhara i treballa per fer incidència al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia). Participa en diverses iniciatives socials i comunitàries, denuncia la corrupció des de la ràdio, i dirigeix Eleggua Comunicaciones, un projecte de transformació col·lectiva del territori. Ha patit desplaçament forçat intern per amenaces de mort, i ha retornat a Buenaventura amb un esquema de protecció. 

Sonia Mankongo, defensora dels drets de les dones i nenes al Camerun, trajectòria marcada per una infància en una família polígama i pel descobriment de les injustícies derivades d’una societat patriarcal. És actualment coordinadora del pla d’educació del Camerun amb l’entitat Zerca y Lejos, que defensa els drets de minories ètniques que pateixen discriminació i exclusió de drets. Mankongo és també investigadora en literatures afrohispàniques i en memòria de l’esclavitud.

Els onze municipis participants al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i a ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.

 

Banner publicació noticies al web
Banner REREFONS

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Rambla Santa Mònica, 10, 4t – 08002 Barcelona – Tel. +34 93 412 26 02 – fonscatala@fonscatala.org