• Diumenge 05 de juliol de 2020

Tribuna

Paraula Data
31 d'octubre de 2006

El paper del Fons en l'àmbit internacional

Des de finals del mes passat i durant tot aquest mes d'octubre des del Fons Català de Cooperació hem dut a terme una intensa activitat, centrada sobretot en l'àmbit internacional...

A finals de setembre la Confederació de Fons va ser convidada a participar en una Trobada Internacional sobre cooperació descentralitzada per donar suport a la rehabilitació local, a la reconstrucció i al desenvolupament al Líban, en el marc del programa ART GOLD Líban de Nacions Unides. Els assistents a la trobada, que va tenir lloc a Ginebra, vam fer pública la necessitat de dur a terme les iniciatives acordades tan aviat com sigui possible, sempre tenint en compte la tasca que ja desenvolupen les autoritats locals libaneses i els recursos de què es disposa.
 
El dia 3 d’octubre la Confederació de Fons de Solidaritat i Cooperació va comparèixer davant el Parlament Europeu, i va destacar el rol dels governs locals en cooperació descentralitzada i la importància de ser reconeguts com a actors de la política de desenvolupament de la Unió Europea. Durant la compareixença es va reconèixer la innovadora experiència de la Confederació de Fons, que actualment agrupa més de 1.000 entitats i gestiona aproximadament 20 milions d’euros. En aquest sentit, es va arribar a un acord de la Comissió de Desenvolupament del Parlament Europeu per crear un mecanisme estable d’interlocució amb les xarxes de municipis cooperants, com és la Confederació. Això permetrà a les xarxes de municipis cofinançar programes de desenvolupament amb el suport de fons europeus.
 
El Fons Català ha participat també en la sessió plenària de la Trobada Internacional d’Autoritats Locals per la Pau i els Drets Humans, que va tenir lloc a la ciutat italiana de Perugia a principis d’octubre. Des del Fons es van donar a conèixer les experiències en l’àmbit de diplomàcia de ciutats, la resolució de conflictes i la promoció dels drets humans i la construcció de pau. Al mateix temps, el Fons també va ser present en la reunió de la junta executiva de l’Aliança Municipal per la Pau al Pròxim Orient que es va celebrar els mateixos dies.
 
D’altra banda, des del Fons Català s’ha organitzat una delegació d’observació electoral a Nicaragua, de cara als comicis que tindran lloc el proper 5 de novembre. S’hi han sumat un total de 50 persones, entre càrrecs electes, tècnics d’institucions i persones de la societat civil organitzada. Tots ells treballaran conjuntament amb membres del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació i d’Euskal Fondoa, ja que l’acció es durà a terme en el marc de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat. L’observació electoral té com a objectiu principal contribuir a l’enfortiment de la democràcia representativa i participativa del país que convoca eleccions, observant de manera activa i eficient el Procés Electoral Nacional.
 
 
Teo Romero, president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i alcalde de Santa Margarida de Montbui

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Rambla Santa Mònica, 10, 4t – 08002 Barcelona – Tel. +34 93 412 26 02 – fonscatala@fonscatala.org