• Diumenge 31 de maig de 2020

Tribuna

Paraula Data
22 de desembre de 2006

Balanç de l'any 2006

En l'última tribuna d'aquest any ens adrecem a vosaltres amb la voluntat de fer balanç de les accions que hem dut a terme enguany.

En l’última tribuna d’aquest any ens adrecem a vosaltres amb la voluntat de fer balanç de les accions que hem dut a terme enguany. Tot i que per part nostra la valoració és positiva, cal no oblidar que iniciàvem l’exercici amb importants inundacions als campaments de refugiats del Sàhara Occidental. Des del Fons vam posar en marxa una campanya de resposta amb l’objectiu d’alleugerir els efectes de les pluges sobre la població sahrauí, ja molt vulnerable per les condicions ens les que viu. La resposta dels ajuntaments catalans ha estat massiva i els recursos aconseguits ens permetran dur a terme projectes de reconstrucció a la zona.
 
L’agreujament de la situació al Pròxim Orient va fer que a mitjans de juliol féssim públic un pronunciament al respecte i endeguéssim també una campanya d’emergència que ha comptat amb el suport de diversos municipis. Com és habitual, el nostre objectiu com a institució és donar suport a la rehabilitació local, a la reconstrucció i al desenvolupament, en aquest cas, al Líban.
 
La relació amb els socis ha continuat com en exercicis anteriors amb la renovació i la signatura de convenis per fer l’anàlisi i la gestió de les convocatòries locals i, en alguns casos, per dur a terme l’acompanyament en l’execució i el seguiment dels projectes de cooperació dels municipis. Fins i tot, podríem destacar el suport en l’execució de projectes d’àmbit departamental que compten amb la participació de diversos socis d’una mateixa comarca.
 
D’altra banda, la gran quantitat de ciutats catalanes agermanades amb municipis nicaragüencs, va fer que una delegació d’observació electoral organitzada pel Fons Català (integrada per gairebé 60 persones), en el marc de la Confederació de Fons, fos present a les eleccions generals a Nicaragua celebrades el passat 5 de novembre. Des del Fons Català considerem que l’observació electoral contribueix a enfortir la democràcia representativa i participativa del país on es fan eleccions.
 
Com tots coneixeu, el projecte MIDEL Migracions i Desenvolupament Local, que ha estat el primer programa propi que ha obtingut cofinançament de la UE, també ha finalitzat enguany, havent aconseguit crear un espai d’intercanvi, cooperació i concertació entre els immigrants senegalesos i les seves comunitats d’origen.
 
En el marc de la tasca en l’àmbit del codesenvolupament, també cal destacar l’interès per part de l’AECI que el Fons Català coordini el projecte pilot Remeses i Codesenvolupament al Senegal, que ha de permetre crear un mecanisme per tal que les remeses es transformin en inversions productives que evitin la dependència econòmica de les famílies dels immigrants alhora que afavoreixi aquests enviaments, de manera que no siguin tan costosos i que hi hagi més facilitats i ofertes de crèdit.
 
Amb la voluntat d’anar consolidant tots aquests processos endegats enguany i de continuar comptant amb la vostra participació, aprofitem per desitjar-vos a tots i totes unes bones festes i un feliç any 2007.
 
Teo Romero, president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i alcalde de Santa Margarida de Montbui

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Rambla Santa Mònica, 10, 4t – 08002 Barcelona – Tel. +34 93 412 26 02 – fonscatala@fonscatala.org