• Diumenge 05 de juliol de 2020

Tribuna

Paraula Data
5 de març de 2007

"Yo sí puedo": el rol dels municipis en l'alfabetització a Nicaragua

Aquest mes de febrer el Fons Català ha organitzat la jornada "Yo sí puedo": el rol dels municipis en l'alfabetització a Nicaragua, que ha comptat...

Aquest mes de febrer el Fons Català ha organitzat la jornada “Yo sí puedo”: el rol dels municipis en l’alfabetització a Nicaragua, que ha comptat amb la participació de diversos dels ajuntaments catalans que donen suport a la Campanya d’Alfabetització, així com d’entitats de la societat civil organitzada que treballen a Nicaragua.

Ja són quinze municipis catalans, Badalona, Esplugues de Llobregat, Girona, la Fatarella, Malgrat de Mar, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Rubí, Sant Boi de llobregat, Sant Pere de Ribes, Santa Coloma de Gramenet, Santa Maria de Palautordera, Subirats, Torroella de Montgrí i Vilafranca del Penedès, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya que s’han sumat a la Campanya d’Alfabetització, considerada actualment una prioritat pel govern sandinista nicaragüenc. L’Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA) ha estat l’encarregada de gestionar aquesta campanya des dels inicis i també des del començament ha comptat amb el suport del Fons Català, que forma part de la comissió tècnica juntament amb diverses alcaldies nicaragüenques. En aquest sentit, el Fons Català afavoreix la implicació dels ajuntaments catalans com a agents homòlegs de les alcaldies de Nicaragua i la seva incorporació a un procés participatiu i horitzontal de cooperació transformadora.

Cal destacar l’experiència i credibilitat de l’AEPCFA i la viabilitat d’aquest projecte municipalista, que fins ara ha aconseguit alfabetitzar 72.000 persones. Segons les previsions, la nova Campanya d’Alfabetització, anomenada ara Campanya Nacional, començarà el març de 2007 i finalitzarà el març de 2009 esperant alfabetitzar gairebé el 100% de la població de Nicaragua.

Des del Fons Català animem a tots els actors implicats en la Campanya d’Alfabetització a Nicaragua a continuar amb la bona gestió duta a terme fins ara, amb el suport dels ajuntaments i institucions catalanes, i esperem que finalment Nicaragua pugui ser declarada aviat Lliure d’Analfabetisme.

Teo Romero, president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i alcalde de Santa Margarida de Montbui

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Rambla Santa Mònica, 10, 4t – 08002 Barcelona – Tel. +34 93 412 26 02 – fonscatala@fonscatala.org