• Diumenge 09 de agost de 2020

Mocions i Resolucions

Mocions, resolucions i propostes d´adhesió a campanyes conjuntes que el Fons Català a proposat als ajuntaments i altres institucions catalanes, amb la finalitat de palesar el compromís polític i ètic amb el Sud.

MOCIÓ MUNICIPAL DE SUPORT I PER LA PROTECCIÓ DELS DEFENSORS DELS DRETS HUMANS A COLÒMBIA

A Colòmbia, malgrat el procés de pau, en el darrer any s’ha produït un alarmant augment dels homicidis i dels atacs contra els defensors i defensores dels drets humans per part de determinats grups armats.

Segons ONU, l’any 2017 van ser assassinats 100 defensors i defensores de drets humans a Colòmbia. Davant aquesta situació les autoritats colombianes han d'adoptar mecanismes de protecció més efectius i exhaustius que garanteixin la seguretat de les comunitats en risc. A menys que les autoritats no assegurin la protecció urgent d'aquestes comunitats, es podrien perdre moltes vides.

Darrere d'aquests atacs hi ha grups armats, inclosos paramilitars, que han augmentat la seva activitat per apoderar-se dels territoris abans controlats per les FARC, rics en recursos i que es poden explotar amb fins econòmics. Les autoritats colombianes al·leguen que tots els grups paramilitars van ser desmobilitzats l'any 2015. No obstant això, la realitat és una altra, l'Oficina a Colòmbia de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans ha alertat en reiterades ocasions de l'augment de l'activitat paramilitar i dels riscos que comporta. Per tant, les autoritats han d'actuar per protegir les comunitats amenaçades per aquests grups armats, en lloc de negar que continuen actius.

Colòmbia es troba en un moment històric de construcció de la pau, però aquesta pau no pot implicar més impunitat. Sense justícia no hi haurà pau real, i és per això que s'ha de garantir a les víctimes el seu dret a la veritat, justícia i reparació. D'acord amb el dret internacional, les autoritats colombianes han de portar davant la justícia als presumptes culpables de crim de guerra i de lesa humanitat.

Per aquesta raó, es proposa als ajuntaments que s’adhereixin a la Declaració del Parlament de Catalunya de suport i per la protecció dels defensors dels Drets Humans a Colòmbia aprovada per unanimitat el 26 de juny del 2017.

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Rambla Santa Mònica, 10, 4t – 08002 Barcelona – Tel. +34 93 412 26 02 – fonscatala@fonscatala.org